MBA ITB Visits GMF

GMF
Master of Business Administrations (MBA) ITB Students class of 40 from Bandung visited Garuda Maintenance Facility (GMF), Cengkareng – Tangerang (26/11/2009). Aim to have a case discussion on how the business process runs at the company; the visit was part of Corporate and Business Strategy Course delivered by Dr. M. Toha and Ir. Alibasjah Inggitantara Soejarno, MM.

As part of the learning process at MBA ITB, business cases endeavor to broaden students’ knowledge as well as to hone their practical management skills. Some of those cases, including the GMF case, were written by Indonesia Business Case Center – IBCC, a unit within SBM ITB that works to develop and to promote case studies especially within Indonesian companies and multinational corporations operating in Indonesia.

The students were fortunate to be able to experience first hand from the case which just been written by IBCC and released by Garuda Maintenance Facility Management. During the Case Discussion and company visit, the students were able to meet with GMF Management, specifically those who act as the protagonists at the Case Study, to learn directly about the company’s challenges and the strategy to overcome. After presenting their case discussion report in front of lecturers and the GMF Management, the students began their unforgettable touring around the facility and scrutinizing directly the GMF business process.

After the case visit, MBA ITB and GMF are expected to constantly strengthen the cooperation between academia and business community. GMF also opens an opportunity to have their case developed while SBM ITB graduates and undergraduates could have their internships and their final thesis conducted at GMF.***GMF
Mahasiswa Magister Administrasi Bisnis (MAB) ITB Angkatan 40 Bandung mengunjungi Garuda Maintenance Facility, di Cengkareng Tangerang (26/11/2009). Bertujuan untuk diskusi kasus tentang proses bisnis perusahaan, kunjungan ini juga merupakan bagian dari mata kuliah Strategi Korporasi dan Bisnis yang dihantarkan oleh Dr. M Toha dan Ir. Alibasjah Inggitantara Soejarno, MM.

Sebagai bagian dari proses pembelajaran di MAB ITB, mahasiswa mempelajari kasus-kasus bisnis untuk memperluas pengetahuan mereka sekaligus mempertajam kemampuan manajemen praktis mereka. Beberapa dari kasus-kasus tersebut, termasuk kasus GMF, ditulis oleh Indonesia Business Case Center (IBCC), sebuah unit pada SBM ITB yang bertugas untuk mengembangkan dan mempromosikan studi kasus khususnya untuk perusahaan-perusahaan Indonesia dan perusahaan multinasional yang beroperasi di Indonesia.

Mahasiswa ini sangat beruntung dapat langsung belajar dari kasus yang baru saja selesai ditulis oleh IBCC dan dirilis oleh manajemen GMF. Pada diskusi kasus dan kunjungan perusahaan, mahasiswa dapat langsung bertemu dengan manajemen GMF khususnya yang menjadi tokoh utama dalam studi kasus tersebut dan dapat belajar langsung dari mereka apa-apa saja yang menjadi tantangan perusahaan dan strategi untuk mengatasinya. Setelah mempresentasikan laporan hasil diskusi kasus mereka dihadapan dosen dan manajemen GMF, mahasiswa langsung dipersilahkan untuk melakukan tur keliling fasilitas untuk melihat proses bisnis GMF secara langsung.

Setelah kunjungan kasus ini, MBA ITB dan GMF diharapkan mampu untuk meneruskan kerjasama antara akademia dan komunitas bisnis yang telah terjalin ini. Sementara GMF sangat terbuka untuk mengembangkan penulisan kasus baru, mahasiswa sarjana dan pasca sarjana SBM ITB pun dapat melaksanakan magang dan penulisan tugas akhir di GMF.***